Brak pomysłu na obiad? Wypróbuj polędwiczki z suszonymi pomidorami!

Obiad jest bardzo ważnym posiłkiem, który najchętniej spożywamy w rodzinnym gronie. Na polskich stołach królują głównie zupy, dania mięsne i ziemniaki, po które większość rodzin sięga praktycznie codziennie. Domowe obiady warto jednak urozmaicać, aby każdy z domowników znalazł w nich coś dla siebie oraz z niecierpliwością wyczekiwał podania obiadu. Potrawą szczególnie wartą wypróbowania są polędwiczki z suszonymi pomidorami. Jak samodzielnie przygotować to danie?

Polędwiczki z suszonymi pomidorami – danie idealne dla całej rodziny

Polędwiczki z suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Smakowite roladki ze zdrowymi i sycącymi dodatkami pozwolą przygotować pełnowartościowe danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale także dostarczy organizmowi cennych wartości odżywczych. Najbardziej wartościowym pod względem zdrowotnym składnikiem tej potrawy są suszone pomidory, które są uznawane za znacznie zdrowsze od swoich świeżych odpowiedników. Ich obecność pozwala także na przygotowywanie tej potrawy o dowolnej porze roku, gdyż suszone pomidory są dostępne w sklepach zarówno latem, jak i zimą.

Suszone pomidory powstają ze świeżych warzyw, które zostają poddane obróbce termicznej. Taki proces ich przygotowania pozwala na zachowanie większej ilości cennych składników odżywczych oraz uzyskanie bardziej wyrazistego smaku. Suszone pomidory są bogatym źródłem likopenu, silnego naturalnego przeciwutleniacza, który chroni nasz organizm przez wolnymi rodnikami. Są ponadto przechowywane w zalewie z oliwie z oliwek, co pozwala na lepsze zachowanie w nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz poprawia ich wchłanianie do organizmu. Suszone pomidory są także cennym źródłem potasu, wapnia, żelaza oraz magnezu.

Brak pomysłu na obiad? Wypróbuj polędwiczki z suszonymi pomidorami!

Przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami. Składniki i sposób przygotowania

Polędwiczki z suszonymi pomidorami są daniem stosunkowo łatwym w wykonaniu. Do ich przygotowania potrzebujemy następujących składników: 0,5 kg polędwiczek wieprzowych, 150 g suszonych pomidorów, 150 g boczku, 120 g mozzarelli, świeżej bazylii, 2 ząbków czosnku oraz soli i pieprzu do smaku. W pierwszej kolejności kroimy polędwiczki i mozzarellę w plastry, suszone pomidory w paski i siekamy czosnek w drobną kostkę. Na desce do krojenia rozkładamy plastry boczku, na wierzch kładziemy plastry polędwiczek tak, aby delikatnie na siebie zachodziły. Na każdym z nich po środku kładziemy mozzarellę, suszone pomidory, czosnek i listki bazylii.

Całość zwijamy w roladę, którą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Aby nadać daniu dodatkowych walorów smakowych, możemy po wierzchu polać mięso sosem czosnkowo-cebulowym gotowym lub przygotowanym samodzielnie. Roladę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i zapiekamy przez ok. 15-18 min. Po upieczeniu odstawiamy ją na kilka minut do delikatnego przestygnięcia, a następnie kroimy w plastry średniej grubości. Tak oto polędwiczki z suszonymi pomidorami są gotowe do podania na rodzinny obiad. Można je serwować z ziemniakami oraz lekką warzywną sałatką.