Co zrobić, by nie przytyć w święta?
Święta już niebawem, a za tym idzie masa niezbyt zdrowego jedzenia. Polska tradycja znana jest z suto zastawionych stołów świątecznych. Oczywiście wspólne świętowanie przy stole nie jest niczym nieodpowiednim, trzeba tylko pamiętać o zdrowym rozsądku oraz umiejętnie nie poddawać się namowom mam czy babć o kolejnej już z rzędu dokładce. Jak przetrwać święta, by po nich nie zamartwiać dodatkowymi kilogramami? Oto kilka rad, które pozwolą zachować umiar przy świątecznym stole.
Małe porcje drogą do sukcesu
Nakładając czy kosztując różnorodne potrawy należy przyjąć zasadę małych porcji. Wyjątek może stanowić uwielbiana i długo wyczekiwana potrawa, przy której możemy sobie pozwolić nawet na dokładkę. Przy pozostałych smakołykach najlepiej utrzymywać zasadę pół porcji czy nawet jednej łyżki. W tej zasadzie chodzi głównie o umiar.
Smakuj te potrawy, które lubisz
To równie ważna rada, którą warto stosować przy świątecznym stole. Z ogromnej ilości różnych potraw warto decydować się na te, które faktycznie lubimy i zajadamy ze smakiem. Oczywiście nie zabrania to próbowania nowości, które zagościły na rodzinnym stole, a znajdują się w kręgu naszego zainteresowania.
Regularność to podstawa
W święta bardzo rzadko dbamy o regularność posiłków. Najczęściej bywa tak, że od rana do wieczora spędzamy chwile przy talerzu. To czas kiedy oprócz siedzenia przy stole czy leżenia nic nie robimy. Zaleca się, by w tym czasie nie odchodzić od swej rutyny i trzymać się standardowej liczby posiłków zjadanej co dzień. Oczywiście jeśli pojawi się jakiś dodatkowy posiłek należy robić sobie między nimi co najmniej 2 godzinną przerwę. Dzięki temu unikniemy nieświadomego i bezrefleksyjnego jedzenia, co z pewnością zostanie docenione przez nasz układ pokarmowy, który będzie miał chwilę odpoczynku.
Pamiętaj o wodzie
W trakcie świątecznej idylli nie można zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu i piciu wody. Lepiej na jej rzecz zrezygnować ze słodkich i gazowanych napojów oraz soków. Woda, kompot z suszu czy herbatki ziołowe będą doskonałym towarzyszem świątecznego jedzenia.